Activiteiten, workshops en cursussen

Samen ontdekken kan op veel manieren. De belangrijkste kracht van een groep is dat je veel bij elkaar kan herkennen en voelt dat je niet de enige bent.

Het hele jaar door organiseert Karaat Mantelzorg diverse bijeenkomsten, workshops en cursussen. Een breed scala aan interessante onderwerpen voor mantelzorgers komt daarbij aan bod. Dat kan gaan om praktische zaken en informatie over ziektebeelden, maar ook om ontspanning en het vinden van de balans tussen zorgen voor een ander en zorgen voor jezelf. We hebben bijvoorbeeld de cursus ‘mindfulness voor mantelzorgers’ en de gespreksgroep voor mantelzorg en dementie.

Creatieve workshop Houten serveerplank decoreren

In de serie creatieve workshops voor mantelzorgers bieden wij u de Workshop Houten serveerplank decoreren op 5 juli in Gasterij de Ontmoeting. Om een goede balans te houden is een adempauze nodig: even een momentje voor jezelf en creatief bezig zijn. Samen een hobby beoefenen zorgt voor gezelligheid, contact en begrip voor elkaar.

Tijdens deze workshop gaan we een stoere houten serveerplank decoreren naar eigen wens en creativiteit. Dit kan zijn met verf, sjabloneren of door branden. Een ieder kan zijn eigen creativiteit erin kwijt!

De plankjes zijn niet alleen leuk om te maken, maar zeker zo leuk om hem later te gebruiken als tapasplank, kaasplank of serveerplank. Of gewoon ter decoratie!

 • Wanneer: 5 juli 2018 van 10.00 – 12.00 uur
 • Waar: De Gasterij de Ontmoeting, Boksdoornstraat 80 te Ridderkerk
 • Kosten: € 4,00 p.p. inclusief koffie en thee. Dit kunt u ter plaatse op 5 juli betalen.
 • Aantal deelnemers: maximaal 12 personen
 • Aanmelden bij Karaat Mantelzorg, Schoutstraat 5, via 0180-763717 of via info@karaatmantelzorg.nl
 • Mantelzorgers die nog niet eerder hebben meegedaan krijgen voorrang.
 • Meer informatie: Angelique Bloemberg van Karaat Mantelzorg

Creatieve workshop Mozaïeken

In de serie creatieve workshops voor mantelzorgers bieden wij u de Workshop Creatief aan de slag met Mozaïeken op 28 juni in Gasterij de Ontmoeting.  Om een goede balans te houden is een adempauze nodig: even een momentje voor jezelf en creatief bezig zijn. Samen een hobby beoefenen zorgt voor gezelligheid, contact en begrip.

Mozaïeken is een creatieve en ontspannende activiteit die voor iedereen, met of zonder kunstzinnige ervaring, leuk is om te doen.
Met scherven van kleurige tegels maakt u in een ochtend een klein mozaïek waar de vrolijkheid vanaf spat! Het mozaïekwerk wordt door Liesbeth Vlasblom gevoegd en zodra dat klaar is, kan uw kunstwerk worden opgehaald bij Karaat Mantelzorg.
Met of zonder creatieve ervaring, iedereen is welkom! Liesbeth Vlasblom van Aterlier Rondom Kleur in Ridderkerk.

 • Tijdstip: 10.00 – 12.00 uur
 • Locatie: De Gasterij de Ontmoeting, Boksdoornstraat 80 te Ridderkerk
 • Deelname is gratis! U krijgt een week voor 28 juni bericht of u mee kunt doen!
 • Mantelzorgers die nog niet eerder hebben meegedaan krijgen voorrang.
 • Aantal deelnemers: Max. 10 personen
 • Aanmelden bij Karaat Mantelzorg, Schoutstraat 5 of via info@karaatmantelzorg.nl / 0180-763717
 • Informatie: Mineke Boon of Angelique Bloemberg van Karaat Mantelzorg

Cursus Verlies & dan verder voor ex-mantelzorgers

Donderdagavond 17 mei start Karaat Mantelzorg met een 8 wekelijkse cursus Verlies & dan verder voor ex-mantelzorgers.

Heeft u als mantelzorger diegene waaraan u zorg gaf verloren door overlijden en heeft u behoefte aan ondersteuning en gesprekken. Het kan erg helpend zijn als u met anderen die het zelfde hebben meegemaakt hierover in gesprek komt.
Dat verlies kan nog maar een paar maanden terug zijn geweest, maar kan ook al wat langer geleden zijn. In de cursus krijgt u zicht op uw eigen rouwproces en handreikingen hoe nu verder te gaan. In de groep komen onderwerpen aan bod zoals: rouwprocessen, valkuilen en overlevingsstrategieën, evenwicht hervinden, hulp vragen en sociaal netwerk.
Vanzelfsprekend is er ook ruimschoots gelegenheid om ervaringen uit te wisselen, uw vragen te bespreken, elkaar beter te leren kennen en samen te zoeken naar oplossingen. Men verbindt zich aan alle bijeenkomsten. Aan het eind van de cursus heeft u nieuwe inzichten en vaardigheden ontdekt, voor het omgaan met het verlies in uw leven. De lessen worden verzorgd door Stéphanie Beijnes, coach Rouw & Verlies, www.verliesenverder.nl.

Data: 17 mei, 24 mei, 31 mei, 7 juni, 14 juni, 21 juni, 28 juni, 5 juli.

Tijd cursus: 10.00 uur tot 12.00 uur

Locatie: Karaat Mantelzorg, Schoutstraat 5 te Ridderkerk

Aanmelden en kosten
Via info@karaatmantelzorg.nl, 0180-763717 of aan de receptie van Karaat Mantelzorg, Schoutstraat 5 te Ridderkerk.
Eigen bijdrage: € 25,00 voor 8 lessen, inclusief boek. Maximaal 10-12 deelnemers. Na aanmelding nemen wij contact met u op.

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Mineke Boon Senior Mantelzorgconsulent via 0180-763717.

Cursus Yoga voor mantelzorgers

Donderdagavond 17 mei start Karaat Mantelzorg met een 7 wekelijkse cursus yoga voor mantelzorgers.

In de lessen wordt aandacht besteed aan het feit dat het lichaam veel stress kan ervaren en dat de gedachtestroom soms niet lijkt te stoppen, door alles wat men meemaakt, moet overdenken en regelen. Door yoga kunnen mantelzorgers leren wat zij zelf kunnen doen om lichaam en geest weer tot rust te kunnen brengen. In de yogalessen komen oefeningen aan bod die gemakkelijk zelf ingepast kunnen worden in de praktijk van het dagelijks leven. De oefeningen zijn eenvoudig en voor iedereen toegankelijk en de yogalessen zijn zo ingericht dat de verschillende zijden (lichamelijk, emotioneel, mentaal) van het menselijk bewustzijn belicht worden. De lessen worden verzorgd door yogadocent Mike Hartog.

Waar en wanneer?

De cursus vindt plaats in WVC Bolnes, Noordstraat 255a van 19.30 uur tot 20.30 uur op 17 mei, 24 mei, 31 mei, 7 juni, 14 juni, 21 juni en 28 juni.

Inloop met koffie/thee

19.00 uur – 19.30 uur

Mineke Boon of Esther de Meza, de mantelzorgconsulenten zijn tijdens dit half uur aanwezig.

Aanmelden en kosten

Via info@karaatmantelzorg.nl, 0180-763717 of aan de receptie van Karaat Mantelzorg, Schoutstraat 5 te Ridderkerk. Uw inschrijving is pas definitief als u betaald heeft.

Eigen bijdrage: € 28,00 voor 7 x yoga (4 euro per les).

Maximaal 12 deelnemers. Let op: vol=vol

Overige informatie

Er zijn yogamatjes aanwezig, maar wilt u zelf een handdoek meenemen? Het is handig als u gemakkelijk zittende kleding draagt.

Uitstapje naar Trompenburg Tuinen & Arboretum

Bent u een geregistreerd mantelzorger? En zou u samen met uw zorgvrager willen genieten van onder andere meer dan 700 verschillende soorten rododendrons? Meer willen weten over verschillende planten en hun oorsprong? Of gewoon een ontspannen en inspirerende wandeling willen maken door een prachtig aangelegde plantentuin met een grote collectie bomen, struiken, vaste planten, bollen en knollen? Ga dan mee met het uitstapje van Karaat Mantelzorg naar Trompenburg Tuinen & Arboretum!

 

PROGRAMMA

Op 24 mei aanstaande verzamelen wij om 9.15 uur aan de Schoutstraat 5 in Ridderkerk, om 9.30 uur vertrekken we richting Trompenburg Tuinen & Arboretum in Rotterdam.

U wordt om 10.00 uur ontvangen met een kopje koffie/thee met wat lekkers erbij. Vervolgens gaan we in groepen onder begeleiding van een gids de prachtige tuin bewonderen. De gids kent de geschiedenis van de tuin en kan u van alles vertellen over de bomen, de verzorging van de planten en de achtergrond daarvan. Deze rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur. Daarna kunt u als de tijd dit toelaat nog zelf vrij wandelen door de tuin.

Om 12.30 uur wordt er weer verzameld om daarna te vertrekken naar “Tasman”  in Poortugaal voor een overheerlijk pannenkoekenbuffet. Hier kunt u onbeperkt genieten van allerlei lekkernijen! Rond 14.30 uur zullen we weer richting Ridderkerk vertrekken.

 

KOSTEN

De kosten kunnen wij gelukkig laag voor u houden en zijn door de bijdrage van de gemeente Ridderkerk, €13,-  per persoon. De kaarten zijn vanaf 26 april te koop bij Karaat Mantelzorg.

Er kunnen maximaal 50 personen deelnemen aan dit uitje, dus helaas vol=vol.

 

LET OP: er kunnen een aantal opvouwbare rollators en rolstoelen mee in de bus, maar enige mobiliteit is wel noodzakelijk voor dit uitstapje!

 

INFORMATIE

Voor meer informatie kunt u terecht bij Karaat Mantelzorg, info@karaatmantelzorg.nl of 0180-763717.

Cursus “Mantelzorgen met aandacht voor uzelf”

Het kan dat het u even teveel wordt als mantelzorger. Natuurlijk doet u dit met alle liefde, maar toch. Mantelzorg wordt vaak ongemerkt zwaarder naarmate u langer voor een naaste zorgt. Daarom organiseren wij een cursus “Mantelzorgen met aandacht voor uzelf” voor mantelzorgers gericht op het voorkomen van overbelasting.

In de cursus krijgt u, aan de hand van uw eigen situatie, handreikingen om zo goed mogelijk met moeilijke situaties om te gaan. U wisselt ervaringen en tips uit en leert de zorg zo te regelen dat u er minder alleen voor staat. De cursus bestaat uit vier avonden met elk een eigen thema. Uiteindelijk is het doel dat u uzelf als mantelzorger beter kent en weet hoe u overbelasting kunt voorkomen. De cursus is niet alleen voor mantelzorgers die overbelast zijn of knelpunten ervaren. De korte cursus kan juist voorkómen dat problemen ontstaan. Dus of u al jaren mantelzorger bent of nog maar net: de cursus is er voor u.

Waar en wanneer?

De bijeenkomsten vinden plaats op ons kantoor aan de Schoutstraat 5 te Ridderkerk van 19.00 uur tot 21.00 uur op 27 maart, 3 april, 10 april, 17 april. Deelname is gratis. Let op: de cursus is vol. U kunt zich nog wel aanmelden voor de reservelijst.

Neem voor meer informatie en/of aanmelden contact met ons op.

Gezellige paasbrunch

Dit jaar organiseren wij, samen met Facet Ridderkerk, wederom een paasbrunch: een gezellig samenzijn rondom Pasen. De paasbrunch vindt plaats op woensdag 28 maart in de Theaterzaal van Het Plein, Koningsplein 2. De brunch draait om ontmoeting en elkaar beter leren kennen.

Iedereen is welkom vanaf 11.30 uur. De paasbrunch begint om 12.00 uur met een lekkere vegetarische soep en een broodje kroket. Daarnaast zijn er belegde minibroodjes en uiteraard zal de paasstol niet ontbreken. De brunch wordt afgesloten met een dessert. De kosten bedragen € 12,50 per persoon. Inschrijven en betalen kan bij de balie van Facet Ridderkerk aan de Schoutstraat 5.

Voor vragen en/of meer informatie kan iedereen contact opnemen met Mineke Boon van Karaat Mantelzorg, Henny de Wilt of Frances Kroeze van Facet Ridderkerk via 0180 – 432 350.

Creatieve workshop

Om een goede balans te houden, is een adempauze vaak nodig: even een momentje voor uzelf en creatief bezig zijn. Want, samen een hobby beoefenen zorgt voor gezelligheid, contact en begrip. Daarom organiseren wij donderdag 26 april van 9.30 tot 12.00 uur een creatieve workshop voor mantelzorgers in Gasterij de Ontmoeting. Iedereen is welkom, met of zonder creatieve ervaring.

Tijdens de creatieve workshop Mandela Cirkelkunst schilderen we met acrylverf en ontdek je welke prachtige kleuren je zelf kunt mengen, zelfs al doe je dit voor het eerst. Een kleurrijk kunstwerk is het resultaat! De workshop wordt gegeven door Liesbeth Vlasblom van Atelier Rondom Kleur in Ridderkerk.

De kosten voor deelname aan de workshop bedragen € 5,00 per persoon, inclusief alle materialen koffie/thee en iets lekkers. Er kunnen maximaal 10 personen deelnemen. Wilt u meer informatie of aanmelden? Neem contact op met Mineke Boon of Esther de Meza via info@karaatmantelzorg.nl of 0180 – 763 717.

Creatieve workshop

Om een goede balans te houden, is een adempauze vaak nodig: even een momentje voor uzelf en creatief bezig zijn. Want, samen een hobby beoefenen zorgt voor gezelligheid, contact en begrip. Daarom organiseren wij donderdag 17 mei van 10.00 tot 12.00 uur een creatieve workshop voor mantelzorgers bij Maks & Figo, Sint Jorisplein 18. Iedereen is welkom, met of zonder creatieve ervaring.

Tijdens de creatieve workshop Sieraden maken gaan we zelf sieraden maken met mooie en leuke materialen bij Maks & Figo. Maks & Figo is een gezellige giftstore gevuld met de leukste woon-, gift & lifestyle items van Scandinavische afkomst. Een klein stukje Scandinavië in Ridderkerk welteverstaan aan het Sint Jorisplein 18 te Ridderkerk.

De kosten voor deelname aan de workshop bedragen € 7,50 per persoon, inclusief alle materialen koffie/thee en iets lekkers. Wilt u meer informatie of aanmelden? Neem contact op met Mineke Boon of Esther de Meza via info@karaatmantelzorg.nl of 0180 – 763 717.

Ervaringen van een deelneemster

Werk, het huishouden, het gezin en daarnaast voor een ander zorgen. Voor mantelzorger Gerda van der Schilt is het leven niet meer zoals vroeger. Gerda deed mee aan een cursus Mindfulness en leerde meer rust te vinden in haar drukke dagelijkse leven. “Dat voelde voor mij als een warm bad.” 

Verwenmomentje
“Elke week keek ik uit naar dit verwenmomentje; dat je even wordt gezien als mantelzorger. Ik was gewend om nog even snel dit of dat te doen. Na deze cursus heb ik dat als eerste vaarwel gezegd.”

Met aandacht genieten
Gerda raadt de training Mindfulness zeker aan bij andere mantelzorgers. “Het is al moeilijk genoeg om jezelf staande te houden. De cursus laat je bewuster in het leven staan waardoor je met meer aandacht kan genieten. Ook van kleine dingen die waardevol zijn.”

Een van Gerda’s medecursisten vond de cursus een eyeopener. “Als mantelzorger heb je af en toe het idee dat je er helemaal alleen voor staat. Het is fijn om ervaringen met elkaar te delen, te lachen en inzichten te krijgen. Je kunt het geleerde op ieder moment toepassen, waar je ook bent. Het hoeft niet veel tijd te kosten. Zo vind je in je drukke leven en gedachten op een niet al te moeilijke manier rust.”

Uit artikel van Renate Katwijk in de BlauwKai van de Combinatie van 19 januari 2016

“Elke week keek ik uit naar dit verwenmomentje; dat je even wordt gezien als mantelzorger. Ik was gewend om nog even snel dit of dat te doen. Na deze cursus heb ik dat als eerste vaarwel gezegd.”

– Gerda over de cursus Mindfulnes

Minder mantelzorg-stress met Mindfulness

Mindfulness is een aandachttraining die stress en depressieve gevoelens kan verminderen. De cursus start op dinsdag 20 maart om 19.00 uur in de Bibliotheek AanZet en duurt zes weken.

Mantelzorgers hebben vaak zorgen en verdriet over hun situatie. Mindfulness kan helpen daarmee om te gaan en leert u af en toe stil te staan bij wat er is in plaats van maar door te gaan op de automatische piloot. Bijvoorbeeld door aan uw lichaam te denken: hoe voelt het nu? Zijn mijn schouders stijf? Of: wat zijn mijn (negatieve) gedachtes, veroordeel ik mezelf? Bekritiseer ik de ander? Als u weet wat u voelt of denkt, kunt u vervolgens bewust een keuze maken. “Ik heb geleerd meer aandachtig te zijn in het heden. Piekeren over het verleden of zorgen maken over de toekomst maakte me vaak somber. Het maakt dat je voorbij gaat aan dat wat er nu is in je leven, het deed me vergeten te genieten. Nu denk ik regelmatig terug aan wat ik geleerd heb in de cursus en dat helpt me”, aldus een deelnemer van de cursus Mindfulness in het voorjaar.

De cursus wordt gegeven door docent John van der Sluis. John, geïnspireerd door het leven en zijn pelgrimage naar Santiago de Compostela, verdiepte zich verder in Mindfulness. Nuchter, speels, ongecompliceerd, liefdevol en met beide voeten op de grond inspireert hij mensen om wat vaker aanwezig te zijn.

Waar en wanneer?

De bijeenkomsten vinden plaats bij de Bibliotheek AanZet, Sint Jorisplein 77, van 19.00 uur tot 21.00 uur op 20 en 27 maart en 3, 10, 17 en 24 april. Kosten voor deelname bedragen € 60,00 voor alle bijeenkomsten. Bij voldoende deelname, minimaal 8 deelnemers, zal de cursus plaatsvinden. Neem voor meer informatie contact met ons op.